De drukte aanpakken met jouw team
in Nieuws
4 min. leestijd

De drukte aanpakken met jouw team

Werkdruk

We zijn in ons dagelijks werk teveel tijd kwijt aan randzaken, zoals het wegwerken van onbelangrijke e-mails of het zoeken naar de informatie, apps, bestanden of notities die we nodig hebben om onze taken goed uit te kunnen voeren. Ons werk is complexer geworden, het tempo is verhoogd, is niet meer bij te houden en dat gaat ten koste van ons privéleven.

We zijn onnodig veel tijd kwijt aan het ontvangen teveel informatie, onnodige vergaderingen, afleidingen en interrupties. De belangrijke zaken blijven liggen: waar we eigenlijk voor zijn ingehuurd, waar we lang voor hebben gestudeerd. Waarom richten we ons niet vaker op de zaken waarbij we in onze kracht staan en waar we onze voldoening uit halen? Omdat we te weinig overzicht hebben, verschillende werkwijzen gebruiken die niet op elkaar aansluiten en werken volgens ondoordachte, vaak vanuit de organisatie opgelegde systemen.

Nooit geleerd

Hoe dat komt? We hebben nooit echt geleerd hoe het werk goed te organiseren. En vaak is er niet goed nagedacht over wat werknemers en organisaties eigenlijk nodig hebben om efficiënt en effectief te werken en samen te werken. Vaak wordt de werkdag ondoordacht op de automatische piloot gevuld en halen wij onze resultaten en deadlines onder te hoge druk. Terwijl er mogelijkheden en kansen liggen om in minder tijd meer en betere resultaten te bereiken, te innoveren, het werkplezier te verhogen en het verzuim drastisch terug te dringen. 

Enkele cijfers

  • Brits onderzoek wijst uit dat een werknemer bij een 8-urige werkdag gemiddeld maar 2,53 uur efficiënt werkt 
  • Uit onderzoek blijkt dat meer dan 60 procent van de kantoorwerkers vindt dat ze hun werk niet altijd goed genoeg kunnen uitvoeren omdat ze de benodigde informatie niet snel genoeg kunnen vinden of verwerken
  • Volgens een onderzoek van Microsoft zijn wij 240 uur per jaar aan het zoeken en besteden wij ongeveer 40 dagen aan het opnieuw doen van wat we vergeten zijn
  • In Nederland is werkstress beroepsziekte nummer één. Een burn-out leidt gemiddeld tot 242 dagen verzuim, de verzuimkosten worden begroot op 3,1 miljard euro per jaar
  • Een gemiddelde werknemer wordt om de 11 minuten onderbroken, wij verliezen elke dag gemiddeld 96 minuten aan interrupties (bron: Harvard Business Review). Een onderbreking van 4,5 seconden verdrievoudigd de kans op fouten, een uur focussen is gelijk aan 4 uur werken met afleiding
  • 15% van de werktijd gaat op aan vergaderingen, 67% van alle vergaderingen blijkt niet productief
  • 28% van de week wordt gespendeerd aan email, gemiddeld ontvangen wij 124 mails per dag, de gemiddelde werknemer checkt zijn email 88 keer per dag

Veranderen is lastig

We willen wel verandering maar hebben niet de tijd, prioriteit, inzichten, middelen, energie of inspraak om dit te realiseren. Het veranderen van de ingesleten patronen is lastig omdat deze ook te maken hebben met de medewerkers, de medewerkers in samenwerking met anderen en de organisatie als geheel.

Het veranderen van een bedrijfscultuur is lastig en het gevolg daarvan is dat we maar blijven werken op de manier ‘zoals we dat altijd al deden’. Zo houden we elkaars drukte in stand...

De oplossing

Minder Druk biedt een uniek traject aan om samen met jouw team de drukte op de werkvloer te beperken, overzicht te creëren, het werkplezier toe te laten nemen en daarmee kosten te besparen.

Over het traject voor teams

Het Minder Druk traject is gemakkelijk op maat aan te vragen. De inhoud wordt helemaal afgestemd op wat er binnen jouw team écht nodig is. 

Voorafgaand aan het traject maak ik een quickscan om te inventariseren hoe het daadwerkelijk met de drukte binnen jouw team is gesteld.

Vervolgens gaan wij in gesprek om de belangrijkste pijnpunten door te spreken zodat het traject optimaal ingericht kan worden. De inhoud van de workshop zal volledig worden afgestemd op wat er echt nodig is.

Geen standaard verhalen. Omdat elke team nou eenmaal anders werkt.

Tijdens de op maat gemaakte workshop geef ik veel voorbeelden, er zal af en toe ook goed in de persoonlijke (lach)spiegel gekeken worden. Er is genoeg gelegenheid voor vragen en interactie.

Alle deelnemers krijgen handige tips die ze meteen kunnen toepassen om meer tijd over te houden. Ik maak tijd besparen simpel voor alle medewerkers die meer tijd kunnen gebruiken.

Ik neem de zaal mee op een ontdekkingstocht langs enkele eenvoudig toepasbare technieken om de drukte vanaf morgen al de baas te worden.

Je krijgt verrassende inzichten en snapt opeens waar de kansen liggen om heel veel tijd en geld te besparen en het werkplezier te verhogen. Je krijgt vervolgens de nodige richtlijnen om samen met jouw team heldere afspraken te kunnen maken.

Na de workshop begint het eigenlijk pas. Meestal levert een workshop alleen maar een tijdelijk resultaat op, voordat je het weet word je weer geleefd door de waan van de dag. Dat is zonde van de tijd en zonde van de investering!

Om die reden heeft Minder Druk een uniek vervolgtraject ontwikkeld waarmee je de opgedane kennis met jouw team kunt verduurzamen, ervaringen kunt uitwisselen en elkaar blijvend kunt versterken.

Grote bedrijven als de ArtEZ hogeschool voor de kunsten, Atricom, de Bibliotheek Enschede, terStal, Mulder Vastgoed B.V., Rolight en de Dag van het Werkplezier gingen jou al voor. 

Meer informatie

Wil jij de werkdruk binnen jouw team of bedrijf serieus aanpakken? 

Bekijk dan alle mogelijkheden voor een op maat gemaakt traject.

Meer informatie

Over de schrijver
Met de Minder Druk online cursussen & community, de slimme online werkplekken in Microsoft 365, de 1 op 1 coachingstrajecten en trajecten voor bedrijven draagt Minder Druk bij aan het verminderen van de werkdruk en het verhogen van de productiviteit en werkplezier. Een uniek en samenhangend aanbod dat gericht is op het bereiken van meer vrijheid, overzicht, rust in je hoofd en optimale resultaten voor jou persoonlijk of voor jouw bedrijf.
Reactie plaatsen