Werkdruk
We zijn in ons dagelijks werk teveel tijd kwijt aan randzaken, zoals het wegwerken van onbelangrijke e-mails of het zoeken naar de informatie, apps, bestanden of notities die we nodig hebben om onze taken goed uit te kunnen voeren. Ons werk is complexer geworden, het tempo is verhoogd, is niet meer bij te houden en dat gaat ten koste van ons privéleven.
We zijn onnodig veel tijd kwijt aan het ontvangen teveel informatie, onnodige vergaderingen, afleidingen en interrupties. De belangrijke zaken blijven liggen: waar we eigenlijk voor zijn ingehuurd, waar we lang voor hebben gestudeerd. Waarom richten we ons niet vaker op de zaken waarbij we in onze kracht staan en waar we onze voldoening uit halen? Omdat we te weinig overzicht hebben, verschillende werkwijzen gebruiken die niet op elkaar aansluiten en werken volgens ondoordachte, vaak vanuit de organisatie opgelegde systemen.
Nooit geleerd
Hoe dat komt? We hebben nooit echt geleerd hoe het werk goed te organiseren. En vaak is er niet goed nagedacht over wat werknemers en organisaties eigenlijk nodig hebben om efficiënt en effectief te werken en samen te werken. Vaak wordt de werkdag ondoordacht op de automatische piloot gevuld en halen wij onze resultaten en deadlines onder te hoge druk. Terwijl er mogelijkheden en kansen liggen om in minder tijd meer en betere resultaten te bereiken, te innoveren, het werkplezier te verhogen en het verzuim drastisch terug te dringen.
Enkele cijfers
- Brits onderzoek wijst uit dat een werknemer bij een 8-urige werkdag gemiddeld maar 2,53 uur efficiënt werkt
- Uit onderzoek blijkt dat meer dan 60 procent van de kantoorwerkers vindt dat ze hun werk niet altijd goed genoeg kunnen uitvoeren omdat ze de benodigde informatie niet snel genoeg kunnen vinden of verwerken
- Volgens een onderzoek van Microsoft zijn wij 240 uur per jaar aan het zoeken en besteden wij ongeveer 40 dagen aan het opnieuw doen van wat we vergeten zijn
- In Nederland is werkstress beroepsziekte nummer één. Een burn-out leidt gemiddeld tot 242 dagen verzuim, de verzuimkosten worden begroot op 3,1 miljard euro per jaar
- Een gemiddelde werknemer wordt om de 11 minuten onderbroken, wij verliezen elke dag gemiddeld 96 minuten aan interrupties (bron: Harvard Business Review). Een onderbreking van 4,5 seconden verdrievoudigd de kans op fouten, een uur focussen is gelijk aan 4 uur werken met afleiding
- 15% van de werktijd gaat op aan vergaderingen, 67% van alle vergaderingen blijkt niet productief
- 28% van de week wordt gespendeerd aan email, gemiddeld ontvangen wij 124 mails per dag, de gemiddelde werknemer checkt zijn email 88 keer per dag
Veranderen is lastig
We willen wel verandering maar hebben niet de tijd, prioriteit, inzichten, middelen, energie of inspraak om dit te realiseren. Het veranderen van de ingesleten patronen is lastig omdat deze ook te maken hebben met de medewerkers, de medewerkers in samenwerking met anderen en de organisatie als geheel.
Het veranderen van een bedrijfscultuur is lastig en het gevolg daarvan is dat we maar blijven werken op de manier ‘zoals we dat altijd al deden’. Zo houden we elkaars drukte in stand...
De oplossing
Volg een teamworkshop om samen met jouw team de drukte en werkstress op de werkvloer te beperken, overzicht te creëren, het werkplezier toe te laten nemen en onnodige kosten te besparen.
Over de teamworkshop
Tijdens mijn workshop leer ik jou en jouw teamleden binnen 1,5 uur op een praktische, hands-on manier hoe je werkdruk en werkstress drastisch kunt verlagen. En meer overzicht creëert, het werkplezier verhoogt en onnodige kosten kunt besparen.
We kijken samen vanuit de hele team naar wat er nodig is om de drukte bij jullie op de werkvloer te in te dammen, overzicht te creëren, de communicatie te verbeteren en de productiviteit, het werkplezier en het rendement te verhogen.
Door mijn persoonlijke-, praktische-, resultaatgerichte-, integrale en directe, soms confronterende benadering gaan wij samen snel duurzame resultaten bereiken.
De workshops worden in overleg volledig op maat aangeboden op basis van de behoefte en/of wensen van jou en jouw team. Voorafgaand aan de workshop ontvangen alle deelnemers een scan zodat je zeker weet dat de onderwerpen die op jullie van toepassing zijn in een goede balans aan bod gaan komen. Geen standaardverhalen omdat elke team uniek is.
Na de workshop begint het eigenlijk pas. Meestal levert een workshop alleen maar een tijdelijk resultaat op, voordat je het weet word je weer geleefd door de waan van de dag. Dat is zonde van de tijd en zonde van de investering!
Om die reden heeft Minder Druk een uniek vervolgaanbod ontwikkeld waarmee je de opgedane kennis met jouw team kunt verduurzamen, ervaringen kunt uitwisselen en elkaar blijvend kunt versterken.
Meer informatie
Wil jij de werkdruk binnen jouw team of bedrijf nu eens echt serieus aanpakken?