Minder druk zijn en minder druk ervaren in de off- en online werkomgeving.

Hoe optimaliseer jij jouw off- en online werkomgeving en hoe haal jij meer rendement uit jezelf, jouw werknemers en jouw bedrijf?

Ik help organisaties met het inrichten van de off- en online werkomgeving / social intranet en zoek in samenwerking met de medewerkers en het management naar nieuwe manieren van off- en online samenwerken. Ik kijk vanuit de hele organisatie naar wat er nodig is om de drukte te beperken, de druk van de ketel te halen, overzicht te creëren, de communicatie te verbeteren en de productiviteit, het werkplezier en het rendement te verhogen.

Ik bied ook workshops aan over het optimaliseren van de productiviteit binnen de werkomgeving en het bouwen van jouw persoonlijke online werkomgeving in SharePoint / Office 365.

Brits onderzoek wijst uit dat een werknemer bij een 8-urige werkdag gemiddeld maar 2,53 uur efficiënt werkt en toch zijn wij te druk. Uit een ander onderzoek onder 1.700 werknemers in de VS, China, Zuid Afrika, Engeland en Australië blijkt dat meer dan 60 procent van de kantoorwerkers vindt dat ze hun werk niet altijd goed genoeg kunnen uitvoeren omdat ze alle benodigde informatie niet snel genoeg kunnen vinden of verwerken.

Werkstress is beroepsziekte nummer één in Nederland. 1,3 miljoen werknemers hebben last van burn-outverschijnselen. Jaarlijks verzuimen werknemers 11 miljoen dagen als gevolg van werkstress. Werkgevers kost het verzuim inmiddels 2,8 miljard euro (onderzoek TNO 2018)

Wij zijn in ons dagelijkse werk onnodig veel tijd kwijt aan randzaken, denk hierbij aan het wegwerken van email, het niet kunnen vinden van de nodige informatie, het ontvangen van teveel informatie, alle onnodige vergaderingen en alle onnodige afleidingen en interrupties. Wij hebben te weinig overzicht, gebruiken verschillende werkwijzen die niet op elkaar aansluiten en velen van ons werken binnen ondoordachte, opgelegde systemen. Hierdoor komen wij vaak niet toe aan de belangrijke zaken: datgene waar wij eigenlijk voor zijn ingehuurd, lang voor hebben gestudeerd, in onze kracht staan en onze voldoening uit halen.

De reden hiervoor is dat wij nooit echt hebben geleerd om het werk goed te organiseren en er vaak niet goed is nagedacht over wat werknemers en organisaties nou precies nodig hebben om efficiënt en effectief te kunnen (samen)werken. Er wordt teveel gedacht in het vullen van de 8-urige werkdag, het behalen van de verwachte resultaten en deadlines terwijl er mogelijkheden en kansen liggen om in minder tijd meer en betere resultaten te bereiken, te innoveren, het werkplezier te verhogen en het verzuim terug te dringen. 

Wij willen verandering maar hebben niet de tijd, prioriteit, middelen, energie of inspraak om dit te realiseren. De ingesleten patronen zijn ook moeilijk aan te passen omdat deze afhankelijk zijn van de medewerkers, de medewerkers in samenwerking met anderen en de organisatie als geheel. Het veranderen van een bedrijfscultuur is lastig en het gevolg daarvan is dat wij daardoor maar blijven werken op de manier “zoals wij dat altijd al deden” en elkaars drukte in stand houden.

Enkele cijfers

Dagindeling
Werk 24%
Slaap 29%
Vrije tijd 47%
Werkdag indeling
8-urige werkdag
Inefficiënt werk 63.96%
 • Een werknemer werkt bij een 8-urige werkdag gemiddeld 2,53 uur efficient (Brits onderzoek 2016)
 • Nederlandse medewerkers werken gemiddeld 3 uur per week over, leidinggevenden zelfs 6,5 uur
 • 60 procent van de kantoorwerkers vindt dat ze hun werk niet altijd goed genoeg kunnen doen omdat ze alle benodigde informatie niet snel genoeg kunnen vinden of verwerken
 • Een gemiddelde werknemer wordt om de 11 minuten onderbroken
 • Wij verliezen elke dag gemiddeld 96 minuten aan interrupties (bron: Harvard Business Review)
 • Een onderbreking van 4,5 seconden verdrievoudigd de kans op fouten, een uur focussen is gelijk aan 4 uur werken met afleiding
 • Men switcht gemiddeld 566 keer per dag van taak
 • 15% van de tijd gaat op aan vergaderingen, 67% van alle vergaderingen blijkt niet productief
 • Bijna 3 op de 10 werknemers ervaren informatieovervloed, bij managers is dat 6 op de 10
 • Gemiddeld hebben wij 2617 schermaanrakingen per dag, zware gebruikers 5427, dit is overeenkomstig met een miljoen tot 2 miljoen aanrakingen per jaar
 • 3 op de 5 mensen besteed meer tijd aan de computer dan aan de eigen partner
 • 28% van de week wordt gespendeerd aan email
 • Gemiddeld krijgen wij 124 mails per dag, dat is meer dan 600 per week
 • De gemiddelde werknemer checkt zijn email gemiddeld 11 keer per uur, dat is 88 keer per dag
 • 50% checkt de email voor het ontbijt
 • 50% checkt de werkmail ook thuis

Producten

Advies

Inrichten en optimaliseren werkomgeving

Online

Online werkomgeving / social intranet

Workshop

Minder druk in de werkomgeving

Workshop

Persoonlijke online werkomgeving

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin