Kies de juiste bestemming

Ben jij ook de hele dag aan het rennen maar je weet eigenlijk niet precies waarnaartoe?

Hoe deel jij jouw tijd in en waarom doe je de dingen die je doet? Welke onderdelen zijn van invloed op jouw leven, geluk,  werkplezier en je productiviteit?

Om jouw gewenste bestemming met minder energie te kunnen bereiken is het noodzakelijk om even stil te staan, uit te zoomen, richting te bepalen en jouw TomTom in te stellen. Zonder goal kan zelfs de beste voetballer niet scoren.

Begin bij het einde

In het boek The 7 Habits of Highly Effective People schrijft Stephen Covey over de voordelen van het beginnen bij het einde. Toen ik dat hoofdstuk jaren geleden las moest ik nadenken over wat ik zou willen horen tijdens de grafrede na mijn overlijden. Ai...

"Davy was bezig met onderwijsontwikkeling, was in het bezit van een 7-snarige bas en kon heel snel bassen. Hij was ook handig in het bouwen van websites" bleek niet datgene  te zijn wat ik zou willen horen. Hoe kon het dan dat ik 80% van mijn kostbare tijd investeerde in datgene wat eigenlijk niet belangrijk was? Wat ik zou willen horen is dat ik bijvoorbeeld betrouwbaar was en een goede vader was voor mijn kinderen. Stof tot nadenken dus. Wat zou er moeten gebeuren om later met een voldaan gevoel terug te kunnen kijken op mijn leven?

Bronnie Ware (Een Australische verpleegster die in de palliatieve zorg werkte) heeft de top 5 samengesteld van de zaken waar mensen op hun sterfbed het meeste spijt van hadden:

1. Ik wou dat ik het lef had om een leven te leven zoals ik dat had gewild en minder had gedaan wat anderen van mij verwachtten

2. Ik wou dat ik niet zoveel had gewerkt

3. Ik wou dat ik meer lef had gehad om mijn gevoelens uit te drukken

4. Ik wou dat ik meer contact had met mijn vrienden

5. Ik wou dat ik mijzelf meer had toegestaan gelukkiger te zijn

In ben vanuit deze inzichten opnieuw keuzes gaan maken vanuit mijn persoonlijke kernwaarden als betrouwbaarheid, het bijdragen aan de ontwikkeling van mensen. Ik kan vanuit die waarden nu veel beter kiezen voor wat ik nog wel ga doen en wat ik niet ga doen en haal uit die keuzes vanuit de betekenis voor anderen veel meer voldoening. Van uit jouw waarden leer je waar je wel en waar je geen energie meer in zou moeten steken, hoe je jouw leven leuker kunt inrichten en beter gaat scoren omdat je weet waar jouw doelen staan.

Stel jouw persoonlijke TomTom in

Begin bij het maken van keuzes altijd bij het eind om de kortste route naar jouw doelen te kunnen bepalen. Richting is hierbij belangrijker dan de snelheid. Vergelijk het inrichten van jouw leven en het inrichten van jouw doelen met het maken van een reis. Je begint dan met het bepalen van de eindbestemming en kunt vanuit daar jouw Tom Tom goed instellen.

  • Je kunt dan kiezen voor de leukste of de meest efficiënte route
  • Je weet hoeveel energie (benzine) er nodig is
  • Je weet de eindtijd waar vanuit je kunt bepalen wanneer je vertraging oploopt, bij moet sturen, om moet keren of eerder aankomt op de plaats van bestemming
  • Je komt niet voor verassingen te staan (tenzij je “autopech” hebt)
  • Je kunt dan met meer vertrouwen beter genieten van de rit, enjoy the ride!


Ik hoop dat deze inzichten jou gaan helpen met het meer helder krijgen en het realiseren van jouw doelen. Waar wil jij naartoe? Wat wordt jouw bestemming en welke keuzes ga jij maken om daar te kunnen komen?

Welke keuzes ga jij maken?

Wil jij meer weten en meepraten over dit onderwerp om de juiste keuzes te kunnen maken maken op het gebied van o.a. relaties, gebruik social media, gezondheid, beweging, motivatie, creativiteit, uitstelgedrag en perfectionisme?

Wacht dan niet langer en meld je nu aan voor de online cursussen en de community.

Doe je mee?

Ja, ik wil mijn drukte aanpakken

Over de schrijver
Met de Minder Druk online cursussen & community, de slimme online werkplekken in Microsoft 365, de 1 op 1 coachingstrajecten en trajecten voor bedrijven draagt Minder Druk bij aan het verminderen van de werkdruk en het verhogen van de productiviteit en werkplezier. Een uniek en samenhangend aanbod dat gericht is op het bereiken van meer vrijheid, overzicht, rust in je hoofd en optimale resultaten voor jou persoonlijk of voor jouw bedrijf.
Reactie plaatsen