Ik bied een workshop “Productiever in de werkomgeving” aan en help bedrijven bij het inrichten en optimaliseren van de off- en online werkomgeving (SharePoint / Office 365) om meer rendement te halen uit jezelf, jouw werknemers en jouw bedrijf.

Brits onderzoek wijst uit dat een werknemer bij een 8-urige werkdag gemiddeld maar 2,53 uur efficiënt werkt en toch zijn wij te druk. 

Werkstress is beroepsziekte nummer één in Nederland. Maar liefst 14 procent van de werknemers meldt jaarlijks burn-outklachten, 5 procent van de beroepsbevolking komt als gevolg daarvan langdurig thuis te zitten. Een burn-out leidt gemiddeld tot 242 dagen verzuim, de verzuimkosten worden begroot op 1,8 miljard euro per jaar. (Bron: CBS, TNO en Arboned).

Inrichten en optimaliseren off- en online werkomgeving

Wij zijn in ons dagelijkse werk onnodig veel tijd kwijt aan randzaken, denk hierbij aan het wegwerken van email, het niet kunnen vinden van de nodige informatie, het ontvangen van teveel informatie, alle onnodige vergaderingen en alle onnodige afleidingen en interrupties. Wij hebben te weinig overzicht, gebruiken verschillende werkwijzen die niet op elkaar aansluiten en velen van ons werken binnen ondoordachte, opgelegde systemen. Hierdoor komen wij vaak niet toe aan de belangrijke zaken: datgene waar wij eigenlijk voor zijn ingehuurd, lang voor hebben gestudeerd, in onze kracht staan en onze voldoening uit halen.

De reden hiervoor is dat wij nooit echt hebben geleerd om het werk goed te organiseren en er vaak niet goed is nagedacht over wat werknemers en organisaties nou precies nodig hebben om efficiënt en effectief te kunnen (samen)werken. Er wordt teveel gedacht in het vullen van de 8-urige werkdag, het behalen van de verwachte resultaten en deadlines terwijl er mogelijkheden en kansen liggen om in minder tijd meer en betere resultaten te bereiken, te innoveren, het werkplezier te verhogen en het verzuim terug te dringen.

Wij willen verandering maar hebben niet de tijd, prioriteit, middelen, energie of inspraak om dit te realiseren. De ingesleten patronen zijn ook moeilijk aan te passen omdat deze afhankelijk zijn van de medewerkers, de medewerkers in samenwerking met anderen en de organisatie als geheel. Het veranderen van een bedrijfscultuur is lastig en het gevolg daarvan is dat wij daardoor maar blijven werken op de manier “zoals wij dat altijd al deden” en elkaars drukte in stand houden.

Ik zoek in samenwerking met de medewerkers en het management naar nieuwe manieren van off- en online samenwerken en kijk vanuit de hele organisatie naar wat er nodig is om de productiviteit, het werkplezier en het rendement te verhogen. Waar lopen jullie nu tegen aan? Wat heb je nodig om het werk beter / optimaal uit te kunnen voeren? Wat gaan jullie met elkaar afspreken over email, informatiemanagement, interrupties en vergaderingen? Welke processen liggen daaronder en welke systemen hebben jullie daarvoor nodig? Hoe gaan jullie die systemen inrichten en hoe gaan jullie de nieuwe manier van werken verduurzamen?

Door alle participanten in het proces te betrekken ontstaan er geen blinde vlekken en groeit de hele organisatie in gezamenlijkheid naar een nieuwe werkelijkheid waarin niet de systemen, maar de medewerkers centraal staan.

Kijk hier voor meer informatie.


0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.