Word Minder Druk op je werk

Brits onderzoek wijst uit dat een werknemer bij een 8-urige werkdag gemiddeld maar 2,53 uur efficiënt werkt en toch zijn we te druk. Uit een ander onderzoek onder 1.700 werknemers in de VS, China, Zuid-Afrika, Engeland en Australië blijkt dat meer dan 60 procent van de kantoorwerkers vindt dat ze hun werk niet altijd goed genoeg kunnen uitvoeren omdat ze de benodigde informatie niet snel genoeg kunnen vinden of verwerken.
In Nederland is werkstress beroepsziekte nummer één. 1,3 miljoen werknemers hebben last van burn-outverschijnselen. Jaarlijks verzuimen werknemers 11 miljoen dagen als gevolg van werkstress. Werkgevers kost het verzuim 3,1 miljard euro (onderzoek TNO 2018).

Te weinig tijd voor belangrijke zaken

We zijn in ons dagelijks werk veel tijd kwijt aan randzaken, zoals het wegwerken van e-mail of zoeken naar informatie. En we verdoen ook veel tijd aan het ontvangen van juist teveel informatie, onnodige vergaderingen, afleidingen en interrupties. De belangrijke zaken blijven liggen: waar we eigenlijk voor zijn ingehuurd, waar we lang voor hebben gestudeerd. Waarom richten we ons niet vaker op de zaken waarbij we in onze kracht staan en waar we onze voldoening uit halen? Omdat we te weinig overzicht hebben, verschillende werkwijzen gebruiken die niet op elkaar aansluiten en werken volgens ondoordachte, opgelegde systemen. 

Hoe dat komt? We hebben nooit echt geleerd om het werk goed te organiseren. En vaak is er niet goed nagedacht over wat werknemers en organisaties eigenlijk nodig hebben om efficiënt en effectief te werken en samen te werken. Het gaat bijna altijd over het vullen van de 8-urige werkdag en over het behalen van resultaten en deadlines. Terwijl er mogelijkheden en kansen liggen om in minder tijd meer en betere resultaten te bereiken, te innoveren, het werkplezier te verhogen en het verzuim terug te dringen. 

Bedrijfscultuur

We willen wel verandering maar hebben niet de tijd, prioriteit, middelen, energie of inspraak om dit te realiseren. Aanpassen van de ingesleten patronen is vaak moeilijk omdat deze te maken hebben met de medewerkers, de medewerkers in samenwerking met anderen en de organisatie als geheel. Het veranderen van een bedrijfscultuur is lastig en het gevolg daarvan is dat we maar blijven werken op de manier ‘zoals we dat altijd al deden’. Zo houden we elkaars drukte in stand.

  • Nederlandse medewerkers werken gemiddeld 3 uur per week over, leidinggevenden zelfs 6,5 uur.
  • 60 procent van de kantoorwerkers vindt dat ze hun werk niet altijd goed genoeg kunnen doen omdat ze de benodigde informatie niet snel genoeg kunnen vinden of verwerken.
  • Een gemiddelde werknemer wordt om de 11 minuten onderbroken.
  • We verliezen elke dag gemiddeld 96 minuten aan interrupties (bron: Harvard Business Review).
  • Mensen switchen gemiddeld 566 keer per dag van taak.
  • Een onderbreking van 4,5 seconden verdrievoudigt de kans op fouten, een uur focussen is gelijk aan 4 uur werken met afleiding.
  • 15% van de tijd gaat op aan vergaderingen, 67% van alle vergaderingen blijkt niet productief.
  • Bijna 3 op de 10 werknemers ervaren informatieovervloed, bij managers is dat 6 op de 10.
  • Gemiddeld krijgen we 124 mails per dag, dat is meer dan 600 per week.
  • De gemiddelde werknemer checkt zijn e-mail gemiddeld 88 keer per dag.

Meer over dit onderwerp

Wil jij meer weten en meepraten over hoe je de drukte bij jou op de werkvloer kunt beperken?  

Meld je dan nu aan voor de online cursussen en de community. 

Doe je mee?

Ja, ik wil de drukte aanpakken

Over de schrijver
Met de Minder Druk online cursussen & community, de slimme online werkplekken in Microsoft 365, de 1 op 1 coachingstrajecten en trajecten voor bedrijven draagt Minder Druk bij aan het verminderen van de werkdruk en het verhogen van de productiviteit en werkplezier. Een uniek en samenhangend aanbod dat gericht is op het bereiken van meer vrijheid, overzicht, rust in je hoofd en optimale resultaten voor jou persoonlijk of voor jouw bedrijf.
Reactie plaatsen