Slimme methoden om de drukte de baas te worden
1 min. leestijd

Slimme methoden om de drukte de baas te worden

Bij het uitvoeren van al mijn werkzaamheden (en dat zijn er nogal wat) gebruik ik bewezen methoden die mij helpen om de boel onder controle te houden. Waarom zou je zelf het wiel uitvinden wanneer de bestaande methoden zich allang bewezen hebben? Dat kost alleen maar extra tijd :-). 

Enkele methoden / technieken die ik standaard gebruik om de drukte de baas te zijn:

Getting Things Done

Bij de Getting Things Done (GTD) methode is van David Allen gaat het om het uit jouw brein halen van al jouw to-do's en over het krijgen van controle over alles wat er op jouw bord ligt. 

Ons brein is bedoeld om ideeën te bedenken, niet om ze vast te houden. Een leeg brein is een productief brein, hoe opgeruimder het brein is, hoe helderder we kunnen denken. De kern van deze methode is dat je alles wat er in jouw hoofd speelt dumpt en later op de juiste manier structureert en helder maakt wat je er wanneer mee moet doen zodat je de taak later met volle aandacht kunt uitvoeren.

80/20 regel (Pareto principe)

Pareto gaf aan dat 80% van de uitkomsten wordt veroorzaakt door 20% van de oorzaken, ik richt mij op die 20%. en laat mij niet afleiden door de to-do lijsten van anderen. De 80/20 regel zegt dat bijvoorbeeld elke lijst van 10 taken 2 belangrijkere taken bevat, dat zijn de zaken waar de focus op moet liggen. De meeste mensen focussen eerst op de 80% makkelijke dingen en stellen de 20% die er daadwerkelijk toe doen vaak uit. Ongeveer 80% van jouw huidige dagelijkse activiteiten leveren mogelijk veel te weinig op.

SMART doelen formuleren

SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Bij het formuleren van doelen gaat het zonder deze ingrediënten vaak mis.

Ik maak mijn doelen en subdoelen voordat ik begin altijd eerst specifiek, zorg ervoor dat ik helder heb wat het eindresultaat minimaal moet zijn, dat het goed uitvoerbaar is en ik bepaal wanneer het echt af moet zijn. Zo krijg ik helder wat de randvoorwaarden zijn, waar ik mij in het proces begeef en waar ik het proces eventueel moet bijstellen.

Pomodoro techniek

Onderzoek heeft uitgewezen dat de meeste mensen zich gemiddeld maximaal 25 minuten goed kunnen concentreren. Bij de Pomodoro-techniek gaat het om full-focus en zonder afleiding werken in blokken van 25 minuten met daartussen 5 minuten pauze en een grotere pauze in de middag. Binnen de pauzes mag je dan niets doen wat werk-gerelateerd is of aandacht vraagt (dus ook geen social media).

Meer over deze onderwerpen

Wil jij meer weten over alle methoden die jou kunnen helpen met het drastisch verlagen van jouw werkdruk?

Meld je dan nu aan voor de online cursussen en de community. 

Doe je mee?

Ja, ik wil mijn drukte aanpakken

Over de schrijver
Met de Minder Druk online cursussen & community, de slimme online werkplekken in Microsoft 365, de 1 op 1 coachingstrajecten en trajecten voor bedrijven draagt Minder Druk bij aan het verminderen van de werkdruk en het verhogen van de productiviteit en werkplezier. Een uniek en samenhangend aanbod dat gericht is op het bereiken van meer vrijheid, overzicht, rust in je hoofd en optimale resultaten voor jou persoonlijk of voor jouw bedrijf.
Reactie plaatsen