Klinisch psycholoog en professor in de psychologie Jordan Peterson heeft onlangs een boek geschreven over de 12 rules for Live.

Samengevat:

 1. Sta rechtop met jouw schouders naar achteren. Neem de houding aan van een winnaar, laat zien dat je competent bent en in staat om dingen te bereiken.
 2. Behandel jezelf zoals je een ander waar jij verantwoordelijk voor bent zou helpen. Sterk het individu en begin bij jezelf. Bepaal de doelen die jouw definiëren en richting geven, pas dan weet je welke stappen je moet zetten.
 3. Sluit vriendschappen met mensen die het beste met jou voor hebben. Zoek mensen die jou motiveren om de beste versie van jezelf te worden, vermijd negatieve invloeden.
 4. Vergelijk jezelf met wie jij gisteren was, niet met iemand anders vandaag. Het doel is niet om te winnen maar om te groeien, daar zit de winst.
 5. Maak van jouw kinderen verantwoordelijke, leuke mensen. Neem de verantwoordelijkheid bij de opvoeding en streef naar de ideale volwassene. Beperk de regels (dit levert gefrustreerde kinderen op die tegen teveel grenzen aan lopen), gebruik zo weinig mogelijk energie (wees duidelijk en helder in de consequenties) en vorm als ouders een eenheid om te voorkomen dat je tegen elkaar uitgespeeld wordt.
 6. Zorg ervoor dat jij jouw eigen zaken op orde hebt voordat je anderen bekritiseert. Stop met de dingen waarvan je weet dat deze verkeerd zijn.
 7. Verkies wat belangrijk is en wat betekenis heeft boven “instant gratification”.
 8. Vertel de waarheid, of of zijn minst, lieg niet, ook al betekent dit dat je offers moet brengen.
 9. Ga er vanuit dat de persoon waar jij naar luistert iets weet wat jij nog niet weet. Leer luisteren en kom niet te snel tot voorbarige conclusies. Luister meer dan dat je praat.
 10. Wees duidelijk in wat je zegt, wat je wilt, wie je bent en waar je voor staat.
 11. Forceer geen regels die tegen de natuur in gaan wanneer dat de goede kwaliteiten in mensen onderdrukt, omarm de biologische verschillen tussen mannen en vrouwen.
 12. Aai een dier wanneer je er een tegenkomt op straat. Geniet van het leven en geef aandacht aan de kleine dingen. Maak de dingen die je kunt controleren in orde, repareer wat niet in orde is en maak wat goed is beter, leef meer in het nu.


0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.