Mijn 10 ultieme boekentips

Ik heb tijdens mijn zoektocht naar het beperken van mijn drukte heel veel boeken gelezen, bij deze de samenvattingen van mijn top 10.

De 7 eigenschappen van effectief leiderschap - Stephen Covey

Stephen R. Covey's "De 7 eigenschappen van effectief leiderschap" is een gids voor persoonlijk en professioneel succes. Covey gelooft dat de weg naar effectief leiderschap begint met persoonlijke verandering, en hij stelt een kader voor van zeven gewoonten die kunnen leiden tot persoonlijke effectiviteit en groei.

De 7 gewoonten die hij beschrijft vormen een proces van persoonlijke groei waarin we bewegen van afhankelijkheid (gebaseerd op anderen voor succes) naar onafhankelijkheid (zelfstandig succesvol zijn) en uiteindelijk naar onderlinge afhankelijkheid (samenwerken met anderen om groter succes te bereiken). Covey gelooft dat we door het ontwikkelen van deze gewoonten, zowel persoonlijk als professioneel, effectiever kunnen worden.

Door de 7 gewoonten te volgen, kunnen we proactieve leiders worden die een duidelijk beeld hebben van onze doelen en die in staat zijn om te focussen op wat echt belangrijk is. We kunnen beter communiceren, beter samenwerken en regelmatig tijd nemen voor zelfvernieuwing. Deze gewoonten, zo stelt Covey, stellen ons in staat om ons leven te leiden in plaats van ons leven ons te laten leiden. Het resultaat is een effectiever, meer voldaan leven.

Getting Things Done - David Allen

"Getting Things Done" (GTD), ontwikkeld door productiviteitsexpert David Allen, is een tijdmanagementmethode die mensen helpt hun taken, verantwoordelijkheden en projecten effectief te beheren. Allen's filosofie is erop gericht om het hoofd leeg te maken van alle taken die het geheugen belasten en de concentratie ondermijnen, en deze in plaats daarvan in een extern systeem vast te leggen.

Het GTD-systeem is geen rigide structuur, maar een flexibel kader dat kan worden aangepast aan individuele behoeften en levensstijlen. Het is ontworpen om ruimte te creëren voor focus, creativiteit en productiviteit door het managen van verplichtingen, communicatie en informatie op een gestructureerde manier.

GTD is een manier om de controle over je leven terug te krijgen. Het is een systeem dat niet alleen is ontworpen om je te helpen meer te doen, maar ook om je te helpen een beter gevoel van doelgerichtheid en tevredenheid in je werk en je leven te bereiken.

Atomic Habits - James Clear

"Atomic Habits" door James Clear is een praktische gids voor het vormen van goede gewoonten, het breken van slechte en het beheersen van de kleine gedragingen die leiden tot opmerkelijke resultaten. Clear's boodschap is dat gewoonten de ruggengraat vormen van ons dagelijks leven en dat het verbeteren van onze gewoonten, hoe klein ook, kan leiden tot een significante verandering op lange termijn.

The Now Habit - Neil Fiore

"The Now Habit" is een zelfhulpgids geschreven door Dr. Neil Fiore, een productiviteitsexpert en gerenommeerd spreker, om uitstelgedrag aan te pakken en te overwinnen.

Fiore stelt dat uitstelgedrag niet het resultaat is van luiheid, maar van angst. Angst voor falen, succes, controleverlies en confrontatie met onbekende uitkomsten zijn enkele van de diepgewortelde angsten die iemand kunnen aanzetten tot uitstelgedrag. Het boek betoogt dat uitstelgedrag niet een tijdsmanagementprobleem is, maar een zelfmanagementprobleem.

"The Now Habit" is meer dan een eenvoudige handleiding voor tijdmanagement. Het biedt diepgaande inzichten in de psychologische redenen achter uitstelgedrag en biedt concrete strategieën om deze gewoonte te doorbreken. Fiore's benadering is praktisch en menselijk, waarbij hij erkent dat we niet constant kunnen werken en dat we allemaal tijd nodig hebben voor rust, ontspanning en plezier. Door deze tijd bewust te plannen, kunnen we de angst verminderen die tot uitstelgedrag leidt en een gezonder, productiever leven leiden.

The 4-Hour Work Week - Tim Ferriss

"The 4-Hour Work Week" van Timothy Ferriss is een boek dat de traditionele werknormen ter discussie stelt. De kern van het boek draait om het maximaliseren van productiviteit en het minimaliseren van de tijd die aan werk wordt besteed. Ferriss promoot de filosofie van "Lifestyle Design" en stelt dat je niet tot je pensioen moet wachten om van je leven te genieten. In plaats daarvan pleit hij voor het structureel herdefiniëren van werk en leven.

Ferriss' benadering gaat niet alleen over werken om te leven in plaats van leven om te werken, maar ook over het creëren van vrijheid van locatie, en het hebben van de mogelijkheid om nieuwe ervaringen en kansen te zoeken. Hoewel sommigen de methoden van Ferriss als te radicaal of onpraktisch kunnen zien, hebben anderen er succes mee gevonden. Zijn ideeën vragen in ieder geval om een heroverweging van traditionele werknormen en het verband tussen werk, tijd en levensgenot.

Deep Work - Cal Newport

In zijn boek "Deep Work: Rules for Focused Success in a Distracted World" verwijst Cal Newport naar de mogelijkheid om zonder afleiding te focussen op een cognitief veeleisende taak. Dit soort werk zorgt voor o.a. meer waardecreatie en verbetert je vaardigheden.

Het eerste deel legt het concept van diep werk uit en waarom het waardevol en relevant is, terwijl het tweede deel praktische adviezen geeft over hoe men dit kan cultiveren.

In het tweede deel van het boek geeft Newport verschillende strategieën voor hoe men diep werk in zijn leven kan cultiveren. 

Newport stelt dat diep werk niet alleen productiever is, maar ook bevredigender. Hij beweert dat diegenen die de discipline van diep werk beheersen en cultiveren een aanzienlijk voordeel zullen hebben in onze steeds meer gedigitaliseerde economie. "Deep Work" is een nuttige gids voor iedereen die streeft naar verbeterde productiviteit en focus in hun professionele en persoonlijke leven.

Eat That Frog - Brian Tracy

"Eat That Frog!" van Brian Tracy is een motiverend en productiviteitsverhogend boek dat ons leert hoe we beter om kunnen gaan met de constante stroom van taken, verantwoordelijkheden en deadlines in ons leven. De titel komt van een oud gezegde: als je elke ochtend je dag begint met het eten van een levende kikker, kun je de dag doorkomen in de wetenschap dat dit waarschijnlijk het ergste is dat je die dag zal overkomen.

Tracy's centrale stelling is dat we vaak tijd verspillen aan onbelangrijke taken, waardoor we minder tijd hebben voor de taken die echt belangrijk zijn. Het boek biedt 21 praktische strategieën die gericht zijn op het verbeteren van onze productiviteit en het effectief omgaan met taken. Deze strategieën zijn opgebouwd rond de basisprincipes van time management, zelfdiscipline en het bepalen van prioriteiten. Door deze strategieën consequent toe te passen, kunnen we onze productiviteit verhogen, stress verminderen en meer tijd vrijmaken voor de dingen die er echt toe doen in ons leven. "Eat That Frog!" biedt een uitgebreid stappenplan voor het verbeteren van onze werk- en levenskwaliteit door efficiënter en doelgerichter te werken.

Pomodoro Technique Illustrated - Staffan Nöteberg

De Pomodoro Technique Illustrated, geschreven door Staffan Nöteberg, is een productiviteitsstrategie ontworpen om individuen te helpen hun tijd efficiënt te beheren en taken effectiever uit te voeren.

De Pomodoro-techniek wordt zo genoemd vanwege de keukentimer in de vorm van een tomaat (Pomodoro in het Italiaans) die de auteur, Francesco Cirillo, gebruikte om zijn tijd bij te houden tijdens zijn universiteitsjaren. De techniek is eenvoudig en toepasbaar op bijna elke taak, ongeacht de grootte of complexiteit. Het boek leidt de lezer stap voor stap door het proces van de Pomodoro-techniek. Over het geheel genomen is de Pomodoro-techniek een praktisch, haalbaar systeem dat mensen helpt om hun productiviteit te maximaliseren, stress te verminderen en de voldoening van het voltooien van taken te verhogen. Met de juiste inzet en discipline kan deze techniek een krachtig hulpmiddel zijn voor tijdbeheer en persoonlijke of professionele ontwikkeling.

168 Hours - Laura Vanderkam

"168 Hours: You Have More Time Than You Think" is een boek van Laura Vanderkam dat de conventionele kijk op tijdmanagement uitdaagt. Het uitgangspunt van het boek is dat er 168 uur in een week zitten en dat dit genoeg is om alles te doen wat echt belangrijk is, als we onze tijd maar verstandig besteden.

Vanderkam betoogt dat veel van ons klagen over het gebrek aan tijd, maar dat we vaak niet objectief zijn over hoe we onze tijd daadwerkelijk besteden. In plaats daarvan baseren we ons op hoe we denken dat we onze tijd besteden, wat vaak niet overeenkomt met de realiteit. Om dit te illustreren, moedigt ze haar lezers aan om een tijdslogboek bij te houden en hun tijd in blokken van 168 uur (één week) in plaats van 24 uur te bekijken.

"168 Hours" biedt een nieuwe benadering van tijdmanagement die meer flexibiliteit en voldoening biedt. Het moedigt je aan om onze tijd te bekijken als een kostbaar en beheersbaar hulpmiddel, en om het te gebruiken op een manier die de kwaliteit van ons leven verhoogt. Het boek biedt waardevolle strategieën en praktisch advies om ons te helpen onze 168 uur per week het beste te benutten.

Smarter Faster Better - Charles Duhigg

In "Smarter Faster Better" stelt Duhigg dat productiviteit niet noodzakelijkerwijs wordt bereikt door harder te werken, maar door slimmer te werken. Hij verkent acht kernprincipes van productiviteit: motivatie, teams, focus, doelstellingen, beheer, besluitvorming, innovatie en absorberend leren. Hij betoogt dat degenen die deze principes beheersen, hun leven en werk op meer bevredigende en productieve manieren kunnen leiden.

Het boek is niet zozeer een stappenplan om productiever te worden, maar meer een verzameling inzichten en strategieën om ons denken over productiviteit te veranderen. 

Het bevat een set tools om besluitvorming en probleemoplossing te verbeteren, om te focussen op wat er echt toe doet, en om zo slimmer, sneller en beter te worden. Het nodigt ons uit om na te denken over onze gewoonten en keuzes, en om actief te zoeken naar manieren om onze levens en werk effectiever en bevredigender te maken. Een waardevolle bron voor iedereen die op zoek is naar manieren om hun productiviteit te verbeteren, zowel op het werk als in het persoonlijke leven.

Als je geen tijd hebt om al die boeken te lezen

Heb je geen tijd of zin om al deze boeken te lezen? Kies dan voor het Minder Druk Cursuspakket en krijg toegang tot de 400+ praktische invalshoeken die je direct kunt toepassen om meer tijd, overzicht en rust in je hoofd te krijgen. Doe je mee?

Ja, ik wil mij nu aanmelden

Over de schrijver
Met de Minder Druk online cursussen & community, de slimme online werkplekken in Microsoft 365, de 1 op 1 coachingstrajecten en trajecten voor bedrijven draagt Minder Druk bij aan het verminderen van de werkdruk en het verhogen van de productiviteit en werkplezier. Een uniek en samenhangend aanbod dat gericht is op het bereiken van meer vrijheid, overzicht, rust in je hoofd en optimale resultaten voor jou persoonlijk of voor jouw bedrijf.